“Žmonės čia, grįžta su nostalgiška nuotaika, prisimindami tą nuostabų sviestišką minkštą ėrienos gabaliuką, kuris kone tirpo burnoje, ar desertą, kurio skonio neįmanoma pamiršti.”
______
Skandinavai turi daugybę žodžių apibūdinti jaukios akimirkos žavesiui. Vienas jų – daniškasis hygge. Savo hygge aš atradau naujamiestyje pasislėpusiame skandinavišku stiliumi alsuojančiame restorane „Element”. Čia ant sienos matai juodai baltą kiną, širdį šildo žvakių šviesa, o skonio receptorius stebina desertai, verti būti pasilepinimų sąraše.
VIETA. Urbanistiškame ir judriame naujamiesčio rajone įsikūręs restoranas „Element” toks vienas ir unikalus šioje vietovėje. Apsidairai aplink ir galvoji, ką toks išpuoselėtas restoranas veikia čia – Vilniaus naujamiesčio rajone. Tačiau maloniai mane sutikę restorano atstovai atskleidė: viena iš restorano misijų – supažindinti vietinius su restoranų kultūra ir puikiu maistu.
VERTYBĖS. Apie ką yra „Element”? Apie greitį ir kokybę. Ko labiausiai trūksta naujamiestyje zujančiam žmogui? Greito, bet kokybiško maisto. Nes greito turbūt rastum (kebabų “restoranų” apstu), tačiau kokybiško – vis dar maža.
“Būna, užsuki į restoraną ir tu, tarsi, žinai – patiekalo laukti teks ilgai. Čia kitaip. Pasitaiko, įbėga skubantis verslininkas ir klausia ar spėsiu pavalgyti per 15 minučių? Be mažiausio pasimetimo personalas patikina – „taip”.”
IŠSAMIAU. Valgiaraštis suplanuotas, rodos, pagal nūdienos žmogaus gyvenimo ritmą. Vidurdienį „Element” siūlo didžiulį pietų pasirinkimą. Bet palaukite palaukite! Tai ne šiaip dienos pietūs. Susimoki 7€ ir tau leidžiama gardžiuotis kiek tik nori, ko tik nori. O pasirinkimas didelis: 2 rūšių sriubos, 3 pagrindiniai patiekalai, 3 salotų pasirinkimai ir, lyg būtų maža – dar desertas su kava.
Tai yra nuostabu, jeigu tu sportininkas, veganas ar dar kurios nors mitybos atstovas. Gali dėtis tik to kas tau patinka ir kiek patinka – nevarginti vargšės padavėjos savo norų sąrašu tipiniame restorane.
Kitu dienos metu vyrauja vieno puslapio à la carte meniu, su kruopščiai atrinktais išskirtiniais patiekalais. Penkadieniais „Element” keliauja po pasaulį ir siūlo ragauti vis naujos šalies virtuvės patiekalų, o sekmadieniais leidžia atsipalaiduoti ir pasimėgauti lėtais pietumis (kuriuose lygiai, taip pat, kaip ir dienos pietų metu – alkanas tikrai neliksi).
LĖKŠTĖJE. Lėkštėje tu matai meną. Ir tai ne iliuzija ar išsigalvojimai, restorano atstovai tikina: būna, šefai dirba net su pincetu rankose. Tačiau tiek grožiui lėkštėje, tiek maisto kokybei skiriamas vienodai didelis dėmesys. Ingredientų – nedaug, bet šie kruopšiai atrinkti. Daugelis produktų atkeliauja tariantis su vietiniais ūkinininkais, o maži augaliukai ar žiedlapiai gaunami tiesiai iš specializuotos parduotuvės „Mikro žalumynai”. Tačiau restoranas tvirtina – nors porcijos išpuosėlėtos, jos nėra mažos. Priešingai nei daugelyje kitų restoranų, jos išties pamaitina, o ne tik sužadina apetitą.
ŠEFAI. Virtuvėje dirba du patyrę šefai: Mindaugas Mizaras ir Gediminas Ciunys (baigęs prestižinę „Cordon Bleu” mokyklą Kanadoje), kurių žingeidumas ir perfekcionizmas – pavydėtini. Patys virtuvės šefai teiraujasi klientų, kas patiko, kas nelabai. Pastebėjimus parsineša tiesiai į virtuvę, kur tobulina aptartus dalykus.
DESERTAS. Atskiro straipsnio nusipelnė „Element“ desertai. Vienas jų – šokoladinis „Sable” – man priminė mažą stebuklą, kuriame buvo visko, ko gali įsigeisti įnoringi skonio receptoriai: švelnios šokoladinės tekstūros, sausainių traškumo, vanilinių ledų gaivos, juodojo šokolado kartumo, morengo saldumo ir valgomųjų žiedlapių intrigos.
Harmoningas desertas, kuriuo, kaip pastebėjo Element vadovai, dalintis niekam nesinori. Akimirka pasigrožėjusi menu lėkštėje, ragaudama jau puikiai supratau, ką jie turėjo omeny…
RESTORANAS „ELEMENT“
_______
Adresas: T. Ševčenkos g. 16, Vilnius
Facebook: https://www.facebook.com/elementrestoranas/