Yra pora gairių, kurios kone į vadovėlį turėtų būti įrašytos. Jei kurią užmiršti paminėti, kitam atrodo: velnias, tą cukrų mesti – beprotiškai sunku. Bet, tikinu, jei viską darai teisingai, tu net užmiršti, jog tavo gyvenime vyksta svarbus pokytis.
______
B E C U K R Ė S D I E N O S G I D A S
______
RYTAS
Geriausi ryto draugai – kiaušiniai. Kodėl? Nes kiaušinių glikeminis indeksas lygus nuliui. Glikeminis indeksas (toliau vadinsiu GI) matuoja, kaip maisto produktai kelią cukraus kiekį kraujyje.
Ką tai reiškia žmonių kalba? Didelis GI maiste lemia didelį ir staigų energijos kiekį: energijos daug, bet ji labai greitai dingsta. Cukrui kraujyje po valandos nukritus, mes vėl dairomės, kaip energiją pakelti (atsiranda vadinamieji cravings).
Kitaip tariant, 3-4 valandom skirtą energiją, mes gauname iškart, vienu ypu. Dažniausiai nėra kur tiek energijos dėti, todėl ją mielai priglaudža mūsų riebalų ląstelės (nu kokios malonios). Jos sėkmingai auga, o mes, tuo tarpu, likusiom 3 valandom liekam be energijos. Štai kodėl sako: saldumynai iškart nugula ant kūno.
Ką daro kiaušiniai? Jie paskirsto energiją ir esame ja aprūpinti visom 4 valandom. Vadinasi, jaučiamės sotūs ir nekyla ranka griebti saldumyną.
PRIEŠPIEČIAI
Užkandžiauk. Bent kol kas. Prie cukraus pripratęs organizmas, reikalaus maisto 11 ir 15 valandomis. Pamaitink jį aktyvuotais riešutais, riešutų sviestu, pusele avokado ar virtu kiaušiniu.Visi šie produktai turi mažą GI, todėl, vėlgi, pavalgius nebus jokių cravings.
Riebalų ir baltymų kombinacija užtikrins sotumą, o organizmas po truputį pratinsis energijai naudoti riebalus, ne cukrų.
PIETŪS
Imk storą kepsnį ir daržovių. Kitaip sakant, pietus turi sudaryti baltiminis produktas: mėsa ar žuvis (kuo riebesni, tuo geriau) ir daržovės. Tai gali būti ir salotos. Svarbu, kad jose nebūtų aukšto GI produktų: duonos, ryžių, bulvių.
Paprasčiau žiūrint – venk angliavandenių. Vieninteliai leistini – daržovės. O ir jos geriausia – žalios. Ne todėl, kad apribojimai duoda daugiau erdvės pasikankinti. Viskas tam, kad nekiltų noras užkąsti ko saldžiau. Sunku patikėti? Pamatysi, kaip puikiai tai veikia.
POPIEČIO CRAVINGS
Galbūt dietologai dabar mane užmėtys akmenimis, bet pasiūlysiu kavą. Kavą su daugiau pieno (daugiau apie tai, kokį pieną rinktis čia ir čia). Kodėl su daugiau pieno? Nes pienas turi savo cukrų – laktozę, kuri duoda saldumą. Bet šis cukrus organizmo skaidomas kitaip, todėl jis gali tapti mažu pasilepinimu, neišvedančiu iš doros kelio. O jei vis dar norisi ko saldaus prie kavos, mano kokosinis saldumynas gali padėti (mieloji draugė iš BlancAffair plojo jam katučių).
VAKARIENĖ
Siūlysiu sriubą. Sriubą iš: naminio žuvies ar vištienos sultinio, sultiniui naudotos mėsos/žuvies bei daržovių. Verdama sriubą kaip įprastai, tiesiog nededame krakmolingų priedų: bulvių, miltų sriubai tirštinti, perlinių kruopų. Galimas tirštinantis priedas – kokosų ar paprastas pienas, grietinėlė (receptas bloge ne už kalnų).
Kodėl sriuba? Todėl, kad ji maloniai užpildo, verčia jaustis sočiai, jos šiluma ramina ir, žinoma, mažas GI. Kaip be jo.
UŽKANDIS
Ir jei, galų gale, vistiek dar norisi “ko nors”, geriausias užkandis – nelukštentos moliūgų sėklos. Jos turtingos maistingomis medžiagomis ir riebalais, todėl GI liks mažas. Net jei ir padauginsi jų, kitą dieną jausies daug sočiau ir natūraliai valgysi mažiau, mūsų organizmas tai užtikrins.
MAŽI, BET SVARBŪS PATARIMAI
- Atsisakyti angliavandenių, išskyrus daržoves (trumpam)
- O taip, tai bus skaudu – į angliavandenius įeina ir vaisiai. Nevalgyti vaisių (trumpam)
- Priprasti prie minties, kad riebalai yra gerai ir į mitybą įtraukti daug sveikų riebalų bei baltymų
______
Visu tuo, ką surašiau, reiktų vadovautis savaitę. Polinkis saldumynams akivaizdžiai sumažės ir galėsi vėl po truputį įtraukti vaisius. Jokiu būdu nemanyki, kad visą gyvenimą taip sveikiausia nugyventi. Reikia mums ir vaisių, ir angliavandenių. Tačiau trumpam jų atsisakyti – tai lengviausias būdas mažinant cukraus išvengti cravings.
O kas tada?
Ramybė. Jei būsi atidus ir vengsi didelio pridėtinio cukraus kiekio, saldaus tiek nesinorės. Gal kartais. Bet tada ir leisk sau. Ką tikrai kokybiško. Bet įsitikink, kad mėgaujiesi kiekvienu deserto kąsniu. Štai tuomet desertas pagaliau taps tikru desertu.
Bonne chance!
2 comments
[…] Becukrės dienos gidas arba nuo ko pradėti rimtiems cukravalgiams […]
Dominyka, nuostabu, kai tokius dalykus atrandi pati, tarsi, organizmas pats pasako, kaip jam geriau 🙂 Vyrauja senas požiūris, kad cukraus mums reikia energijai, o riebalai daro mus storus.Bet, iš tiesų, viskas čia labai supainiota – cukraus mūsų gyvenime gali ir nebūti, nes valgant daugiau riebalų organizmas išmoksta juos panaudoti energijai 🙂