Sėdėjome tadien su geriausiu draugu Edgaru dvyliktą nakties virtuvėje ir valgėm žemaičių blynus. Atrodė baisiai nuodėminga. Keista ir juokinga, kaip patys dalykai išsidėsto reikiama seka, nes jau sekančią dieną užtikau faktą, kad bulvių krakmolas gerai. Gerai?? Tikrai?? O juk dar katik pasakojau Edgarui, jog čia labai pasilepinom. Euforinės melodijos pradėjo suktis galvoje, kai įsigilinau ir susipažinau su atspariuoju krakmolu (angl. resistant starch).
______
Pamenu, keptas bulves iš vaikystės. Močiutė jas taisydavo su spirgučiais, mama – su česnakais ir kmynais. Nei vienas variantas nenuvildavo, nes argi bulvės gali nuvilti? Dar ir dabar bulvinius blynus ir kugelį myliu labiau už visus restoranų ceviche ar tartarus, bet pamenu, buvo laikas, kai bulvėms sakiau stiprų ne.
Ausis išūžė kalbos, kad bulvės – tai grynas krakmolas, o per jį vienos nelaimės: išbalansuotas sotumo hormonas, didėjantis svoris ir pan. Žodžiu, vos į jas pažiūrėjus – tunki. Bet tikiu labai tvirtai – geriausias super maistas slepiasi po savu stogu ir va, dar kartą pasitvirtino. Pasirodo bulvės, baltos bulvės, gali būti sveikos ir net labai mums naudingos. Visa esmė kaip jas gaminame.
Mūsų tikslas – kad gaminimo metu susidarytų atsparus krakmolas. Ar tai sudėtinga? Pastangų reikės nedaug, tačiau laiko – prireiks. Atsparus krakmolas bulvėse ir kai kuriuose kituose produktuose susidaro, kai išvirtą krakmolingą maistą atšaldome (porą ar daugiau valandų šaldytuve). Dar įdomiau: pakartotinis produkto kaitinimas ir šaldymas, atspariojo krakmolo kiekį tik didina (Dr. Mosley tyrimas). Vadinasi, jei šaltytuve laikome puodą ryžių, kiekvienąkart jį šildydami ir vėl gražindami į šaldytuvą, tik padidinsime jo gerąsias savybes – kas būtų pagalvojęs?
KAIP VEIKIA ATSPARUS KRAKMOLAS?
Nepasakosiu ilgos komplikuotos informacijos kaip šis atsparus krakmolas keliauja žarnynu, tik trumpai apibrėšiu: šis krakmolas organizme daro panašius dalykus, kaip skaidulos. Atsparus krakmolas nėra iki galo suskaidomas, todėl likęs kramolas žarnyne daro nuostabius dalykus, tokius kaip:
- Stimuliuoja žarnyno veiklą;
- Gerina naudingųjų medžiagų pasisavinimą;
- Apsaugo nuo kancerogeninių medžiagų pasisavinimo;
- Slopina blogųjų bakterijų dauginimąsi žarnynę.
KAS BE BULVIŲ TURI ATSPARAUS KRAKMOLO
- Avižos (daugiau – šaltos, bet turi ir šiltos);
- Ryžiai;
- Ankštiniai;
- Bulvių krakmolas;
- Žali bananai;
- Visi kiti atšaldyti krakmolingi produktai (makaronai; perlinės kruopos ir pan.).
NORIU KEPTŲ BULVIŲ
Ką daryti, kad keptos bulvės turėtų mažiau kalorijų ir daugiau naudos?
Norint išsikepti sveikesnių bulvių, iš tiesų, reiktų jas kepti dieną prieš. Susipjaustyti bulves norima forma, iškepti ant mažo kiekio riebalų, padėti į šaldytuvą per naktį. Kitą dieną užteks jas greit pakepinti keptuvėje ant kaitrios ugnies, kuri tik apskrudins išorę, tačiau labai nesušildys vidaus. Kadangi bulvės jau buvo keptos dieną prieš, neteks valgyti jų žalių.
______
Taigi tas atsparusis krakmolas – labai įdomus dalykas. Yra žmonių, kurie ima bulvių krakmolą, išsitirpina vandenį ir tiesiog geria. Sako, tai gerina žarnyno veiklą.
Tuo tarpu, man atsparus krakmolas tiesiog labai daug ką paaiškina: kodėl kažkada tenykščiai žmonės gyvendavo “ant košių” ir nieko blogo jų sveikatai nenutikdavo. O juk išvien angliavandeniais maitindavosi. Matomai, kartais tekdavo ir šaltą košę ar bulves valgyti, nebūdavo gi mikrobangių. Bet čia turbūt platesnė tema, nei vien atsparusis krakmolas. Ir apie duoną nesenai ne ką mažiau įdomių dalykų sužinojau. Būtinai aprašysiu. Nes juk tokios žinios labai išlaisvina. Jauti, kad pats daugelį dalykų gali spręsti, o ne skaudančia širdim linčiuoti – tas dalykas geras, o tas blogas.
Iki greito!
2 comments
Kaip gražiai aprašei! Pasistengsiu kitaip savo bulvytes gaminti, nes jas dievinu : ))
Taaip, specialiai mano mylimai bulvyčių mėgėjai skirtas įrašas! 🙂 Ačiū, mieloji!