Sans Sucre užaugo, o kitaip – suplonėjo viena S ir pagaliau įsigijo savo nuosavus namus Sansucre.lt. Ir kaip subrendęs žmogus daug naujų dalykų gyvenime atrado. O svarbiausia: seną tiesą – reikia valgyti viską.
“Valgyti viską” daug kas supranta keistai. Tarsi, šaldytuvo durys nuo šiol plačiai atsidaro ir viskas tampa leidžiama. Juk puikiai žinom, kas tokiais atvejais nutinka. Vienas užsiaugina pilvą, kitas – kamuojasi nuo persivalgymo ar tingumo.
______
KĄ REIŠKIA VALGYTI VISKĄ? Tai labiau “nieko sau nedraudžiu, bet esu sąmoningas ir myliu save”. O kai myli save, tai labai gerai supranti, kad turi pamaitinti ir savo organizmo ląsteles, kartais – skonio receptorius, o kartais – savimeilę.
Ar sakau, kad metam visas mitybos taisykles ir valgom kaip norim? Priešingai, valgom teisingai, o svarbiausią -kokybišką maistą. Tam, kad akimirkos, kai save lepinsime būtų dvigubai ypatingesnės, o, taip pat, kad negąsdintų tiek organizmo.Būdamas stiprus ir prižiūrėtas jis labai nepyks. Vienintelis baubas, kur būna, supyksta – esame patys, kaltindami save, kad kažką suvalgėme ne taip. O tada iš to pykčio ir virškinimas nebedirba sklandžiai.
Todėl dabar aš valgau viską. Protingai, bet viską. Būsiu atvira, nes negalėčiau rašyti apie sveiką maistą, kitiems manant, kad aš vien vištienos sriuba ir bananiniais blynais gyva.
Aš irgi valgau saldumynus. Retai ir po mažai, bet pagalvojau, kad turiu tai akcentuoti, nes o kaip dažnai sulaukiu klausimų: tai ar sunku gyventi be cukraus? Tada pagalvoju: lengva, kai nei draudi, nei labai leidi, o gražiai sau balansuoji.
KODĖL KARDINALUMAI BLOGAI? Įsivaizduoki, pasieki tobulumo olimpą ir valgai kaip iš mitybos vadovėlio. Kas tada? O tada prisimeni, kad be maisto yra dar ir kitų dalykų, kuriais tu nespėji pasidžiaugti, nes nuolat skubi gamindamas savo ypatingą super-maistą.
Maža to – niekas dar taip ir nenustatė, kas yra tobula mityba. Va italas pradeda dieną saldžiu kepiniu ir kava, o baigia pasta ir troškiniais. Bet jis moka tai atsverti – valgo daug šviežių daržovių ir kone kibirais geria sveikatai nepaprastai naudingą alyvuogių aliejų. Ir gyvena italai, ne paslaptis, kone ilgiausiai Europoje.
Būti kardinaliu, vadinasi, gyventi savo burbule ir turėti krūvą problemų. Kokių problemų? Tu visą savo laisvą laiką leidi gamindamas tą įmantrų maistą, į darbą keliauji su dešimt dėžučių, susitikęs su draugais, galvoji kada galėsi grįžti namo, nes ten kur esate, maistas tau visiškai netinka. O galiausiai savo maistu nebepasisotini, nes jis paprasčiausiai klaikiai atsibodo ir su pavydu žiūri į sumuštinį valgantį žmogų, tačiau garsiai komentuoji: „kaip jis gali šitą valgyti“.
LAIMĖ MĖGAUTIS MAISTU. Labai gražiai apie maisto svarbą atsiliepiama knygoje “Hygge” (žodis „hygge“ – tai sąvoka apibūdinti danų laimės meną, plačiau mielosios Viktorijos rašiniuose). Turbūt skaityta knyga ir buvo stipriausias įkvėpimas, kad reikia skaičiuoti ne cukraus gramus, o gražius momentus. Gyvename per trumpai, kad draustume lengvabūdiškai jaukias akimirkas ir stabdytume nuo gyvenimo skonių.
Esame visi girdėję, kad mintimis kuriame savo ateitį. Todėl labai svarbu yra viską daryti su meile. Tingų šeštadienį leisti sau pailsėti ir nebėgti į virtuvę konstruoti sveikuoliškų blynų, jei jau pykina tiek nuo jų gamybos, tiek nuo jų pačių.
______
KAIP SVEIKAI VALGYTI NESVEIKĄ? Pabaigai pridursiu, pora taisyklių, kurios gali padėti jaustis gerai, net ir nuolaidžiaujant:
- Rytą pradėti kiaušiniais. Kiaušiniai nepaprastai gerai užtikrina sotumą, nuramina alkio kirminėlį, o kai jis nuramintas – taip ramu mėgautis le croissant.
- Užtikrinti organizmą pakankamu kiekiu riebalų (alyvuogių aliejumi, žuvų taukais ar lietuvišku auksu – linų sėmenų aliejumi). Riebalai gyvybiškai svarbūs mūsų smegenims. Jie jas stiprina, tad blogas maistas nekelia tokio dirglumo ar energijos kritimo.
- Rinkis kuo grynesnius produktus kasdienei mitybai: nerafinuotus, neperdirbtus produktus. Jie užtikrins, kad organizme nekiltų uždegiminiai procesai, kurių perteklius ir sukelia visas mitybos ir sveikatos bėdas.
- Daug judėti, sportuoti. Kelionėse pastebėjau, kad jų metu organizmas daug lengviau pakelia bet kokį maistą. Ir šiai aktyvumo naudai, patikėkite manim, netrūksta mokslinių įrodymų.
PASEKMĖS? Kai pradėjau atlaidžiau žiūrėti į mitybą, atsirado daugiau laiko jaukioms akimirkoms, draugams, darbams, o pati laisvė, kurią sau daviau, suteikė tik dar daugiau motyvacijos gyventi sveikai. Tačiau, dabar aš sau nemeluoju. Kai noriu saldžiai, imu saldžiai, kai noriu gaiviai, imu vaisių, o kai noriu pamaitinti savo organizmo ląsteles – imu įvairiaspalves daržoves bei mėsytės/žuvies.
Nemeluoti sau, kad tai man kelią džiaugsmą, kai nebekelia, būti nuoširdžiai – liepiau sau. Nes kaip rašytoja Caroline Myss yra pasakiusi: “You can do all that stuff with seeds and vegetables, but if you are not honest with yourself, the man who eats cat’s food will go further than you.”
______
Dažniausiai vis dar valgau savo sriubas, salotas ar troškinius ir dievinu eksperimentuoti su sveiku maistu. Bet esu liberali – suvalgau ir sausainį. Ir tai, nemeluosiu, darau pusvalandį. O kai valgau pasta alla carbonarą, tai darau su draugais ar šeima. Nes nepataikauju sau šiaip, mėgaujuosi iki paskutiniųjų.
Kai valgai įvairiai, tu valgai daug labiau mindful. O tai ir yra svarbiausia: tiek siekiant meilės sau,
tiek siekiant meilės gyvenimui.
5 comments
Koks įkvepiantis tekstas! Patiko palyginimai, argumentai, pavyzdžiai ir citatos, susimąsčiau ir apie savo įpročius. Dabar atlaidžiau, bet būtinai sąmoningai žiūrėsiu į mitybą ir žinai, net lengviau pasidarė, kad pasirodo – valgyk viską, ką mėgsti, bet protingai. Svarbiausia jausti laimę ir ramybę, nes organizmas pats pasakys kas jam gerai ir ko reikėtų vengti. 🙂 Ačiū!
Oi tikrai, Viktorija! Svarbiausia sąmoningumas. O sąmoningumas nuo ramybės neatsiejami dalykai! Ačiū už liaupses, mieloji ir sėkmės! 🙂
[…] Labai džiaugiuosi, kad kuo toliau tuo daugiau žmonių pradeda judinti šią temą – berašant šį įrašą, užmačiau, kad apie tai kaip tik pradėjo kalbėti Kotryna ir Ieva. […]
Labai taiklūs ir gyvenimiški pastebėjimai apie kasdienę mitybą. Ir nuostabus keyword, kurį turėtume dažniau asocijuoti su maistu ir valgymo įpročiais – balansas.
Pritariu, raktažodis viskam kam: tiek maistui, tiek gyvenimui. Ačiū tau! 🙂