Kai grįžau į Lietuvą, pastebėjau naują madą (beje, labai gražią) su senai matytais draugais kalbėti apie atsakingą vartojimą. Aš sakau, kad temos aktualumas net buitiniuose pokalbiuose tik dar labiau sustiprina svarbą.
Va kad ir vakar per laidą „Labas rytas“ girdėjau gerą mintį: anglė, mitinguojanti dėl globalinio atšilimo, pastebėjo – „Visi čia rūpinasi tuo Brexit. Jau geriau daugiau dėmesio kreiptų į globalinį atšilimą. Nes kas iš to Brexit, jei nebeturėsime kur gyventi“. Vis atviriau ir garsiau pasaulis kalba.
______
Pergalvojau savo elgesį ir pagalvojau, kad pačiai sustainble idėjų mokintis labai ir nereikėjo – šeimoje į dalykus taupiai žiūrėjom, o tas taupumas išugdė sąmoningumą perkant. Tačiau suaugus sustiprėjo švaistomo maisto tema.
Labai gėda, bet beveik mada tapo prisipirkti maisto daugiau nei reikia ir ko jau ten nesuvalgai – išmeti. Aišku skaudančia širdim, bet argumentą stiprų nurodydavau – „negi čia save nuodysi“.
______
Nepatenkinta situacija, sugalvojau taisyklių tvarumui su maistu įgyvendinti. O pati labai laukiu jau šio mėnesio gale vykstančio Sustainable Gastro renginio „Vilnius Gastro Zero“, kur maisto antrinio panaudojimo triukų bus galima mokytis iš vienų geriausių Lietuvos šefų.
Šįsyk renginys su labai gražia misija – nulis atliekų, nulis plastikinių šiaudelių. Šefai kurps patiekalus iš prekybos centro „Rimi” suteiktų prekinę išvaizdą praradusių produktų.
Daugiau apie renginį: Vilnius Gastro Zero
______
Mano taisyklės atrodo taip:
1. KŪRYBINIS KONKURSAS
Prieš išvažiuojant į kelionę ar šiaip paslaptingai prisikaupus per daug maisto, surengti sau kūrybinį kokursą „kas man iš viso, ką čia šaldytuve turiu” gaunasi. Tokios akcijos dienų skaičius veikiausiai priklauso nuo to, kiek ten ko šaldytuve gyvena.
2. TURGUS
Negendančius produktus nusipirkti prekybos centre kartą į savaitę, o vaisius, daržoves, mėsą ir žuvį pirkti kioskeliuose, turguje, galvoj jau planuojant kitą dieną. Taip sutaupai ir laiko, ir dažnai kokybiškesnį produktą gauni.
3. KEPINIŲ KLAUSIMAS
Pamenu, kai studentaujant dirbau keliose kavos vietose ir karts nuo karto koks kruasanas nusirašydavo. Aišku, ne pirmo šviežumo kruasanai jau nelabai, bet man patinkdavo juos supjaustyti, sudžiovinti ir turėti sviestiškų skrebučių.
Pasigendu dabar tokių triukų kepyklėlėse. Kiek jos visko galėtų prigalvoti iš šitų kepinių „atliekų”. Juk net tie patys prancūzai nuo seno gamina pain perdu, kas taip gražiai lietuviškai pavadinta prancūzišku skrebučiu, o iš tikrųjų pažodžiui išvertus būtų tiesiog “prarasta duona” (a.k.a. pasenusi).
4. GOOGLE IT
Dar viena kūrybinė užduotis – jei kas link gedimo „eina”, googlinti „what to make from …“. Šito, aišku, nedaryti su pelyjančiais dalykais, bet parūgęs pienas ar sudžiuvusi duona atveria duris visokiems smagumynams virtuvėje. Kažkada dariau rikotą iš kefyro, o iš tos rikotos labai skanus pyragas gavos.
5. PRIESKONINĖS ŽOLELĖS
Dar viena idomesnė taisyklė – augintis prieskonines žoleles namie. Čia galbūt labiau ne dėl maisto švaistymo, o dėl tų plastmasių, kurias vos porai krapų kuokštelių panaudoja.
6. BANANO ŽIEVĖS ARBATA
Bulvių lupenos gali būti čipsai ir kitos išmanios idėjos. Pavyzdžiui, iš banano žievės galima išsivirti migdančios arbatos, o sudžiovinta apelsino žievelė jau senai žinoma aromatingesnės arbatos draugė.
7. PAMATUOTI EKSPERIMENTAI
Viena pačiai aktualiausių taisyklių – tikslumas gaminant. Iš tikrųjų, nesu tiksli ir pats azartas man virtuvėj eksperimentuoti. Bet iš to kyla daug nesėkmių, o tos nesėkmės keliauja ne kitur, o į šiukšlinę. Todėl sau prisakiau riboti kūrybinį laiką virtuvėje.
8. GRIKIAI & BROKOLIAI
Gaminti paprastesnį maistą. Mes dabar įpratę tiek kartų per dieną valgyti, kad maža bėda valgyti truputį paprasčiau. Nereikia pietums persistengti su sėklytėm ir visais įmantriais priedais. Kuo paprasčiau – tuo geriau. Labiausiai tada dėkoja skrandis, kuris su paprastesniu maistu lengviau tvarkosi.
9. MAISTO PAIEŠKOS MIŠKE
Foraging – maisto produktų ieškojimas gamtoje. Kažkada vienoje konferencijoje „Trinity” virtuvės šefas Dalius pasakojo apie foraging ir kaip jis įdomiausių dalykų gamtoje randa ir juos panaudoja patiekaluose. Nors čia labiau idėja, o ne taisyklė (tiesa, pačios dar nerelizuota), bet kaip norisi kažką panašaus įgyvendinti. Juk gamtoje vaikščioti ir taip smagu, o jei dar turi misija – pasidaro labai idomu.
______
Tokios paprastos idėjos, nes sudėtingų niekam nereikia.
O aš linkiu priimti tvarumo iššūkį kaip žaidimą, stengtis kiek įmanoma teisingesnius sprendimus daryti. Mylėti gamtą, bet nepamirštant savęs. Kad nepervargtumėt, neišsektumėt nuo per didelių pastangų būti “geriausiu pasaulio gyventoju”.